food, tasteofmytaste, warsaw

A taste of my taste – Pantai Warsaw

3 August 2015

_XT13894

Żyję w biegu, lecz staram się korzystać z każdej chwili, wyciskać z niej jak najwięcej i sprawiać by była nadzwyczajna. Kocham jeść i gotować, patrzeć na jedzenie i delektować się smakami.  Slow food to nie moda, to styl życia, który opisuje moje podejście do żywienia. “Jesteś tym co jesz”, dlatego szukam zdrowych, lokalnych, sezonowych dań i składników. Poza tym, że gotuję z pasją na podstawie znalezionych przepisów oraz moich autorskich kombinacji uwielbiam spędzać wolny czas (oraz czas kiedy moja lodówka jest pusta) w knajpach, a dokładnie odkrywać je i wracać gdy stają się moimi ulubionymi. Moja zasada to odwiedzić przynajmniej jedną nową knajpę w miesiącu i wycisnąć z każdej wizyty jak najwięcej. Nie oznacza to, że jem dużo, bo pojemność żołądka mam całkiem małą. Polega to na dzieleniu się daniami ze znajomymi, dlatego zawsze (czasem w sposób irytujący :)) sugeruję jakie dania moglibyśmy wybrać wspólnie :) Mój wybór dań jest o tyle ograniczony, że staram się unikać glutenu, ryb i owoców morza, a mięsa nie tykam wcale. Dopiero od kilku lat poznaję nowe smaki, próbuję wszystkiego czego jeszcze nie jadłam, moje kubki smakowe mają coraz większe potrzeby i szukają coraz bardziej wyrafinowanych doznań. Gdyby nie moda i fotografia zajmowałabym się gastronomią. Zresztą jeszcze rok temu byłam bardzo blisko otwarcia restauracji z przyjaciółmi. Pewnie ten plan nie ucieknie i w końcu go zrealizuję, ale tym czasem chłonę inspiracje i wspieram tych, którym się udało. Rozpoczynam serię A taste of my taste, w której będę pisać o smacznych i pięknych miejscach odwiedzonych i sfotografowanych przeze mnie. Chcę w ten sposób uwiecznić mój gust, stworzyć prywatną listę ulubionych knajp, pomóc w promocji małych przedsięwzięć i doradzić Wam gdzie koniecznie musicie pójść na śniadanie czy obiad jeśli jeszcze tam nie byliście. Nie będą to losowo napotkane knajpy, jest kilka zasad, które miejsce musi spełnić abym poświęciła mu uwagę:

1. Styl, koncept, idea. Nie ma duszy – nie ma klientów. Nie interesują mnie sieciówki, fast foody, przypadkowo znajdujące się w ciekawym miejscu nieciekawe menu, itp. Szukam miejsc, w których ludzie, jedzenie, wnętrze i okolica spajają się w idealną całość lub chociaż zmierzają w tym kierunku. Dodatkowe punkty mają u mnie: lokalne i ekologiczne produkty, własnej roboty składniki, oryginalne łączenie składników, estetyka serwowanych dań.

2. Vege/vegan/gluten-free. Steki, kotlety i udka nie mają miejsca w moim brzuchu.

3. Wnętrze musi zachwycać. Jestem ogromnie wrażliwa na punkcie designu, w zasadzie wystarczy mi samo bycie w pięknie urządzonym miejscu by poczuć satysfakcję. Dodatkowe punkty to dobre zdjęcia i identyfikacja wizualna.

4. Marketing. Jako fanka psychologii reklamy i samozwańczy marketingowiec zwracam dużą uwagę na stronę internetową, reklamy, fanpage, PR.

Liczę, że mój gust poprowadzi Wasze podniebienia i oczy w cudowne miejsca. Bawcie się dobrze!

Zaczynamy od Pantai Warsaw (Wybrzeże Szczecińskie 1, Warszawa).

_XT13866

Pantai Warsaw

Wybrzeże Szczecińskie 1, Warszawa

W miejscu ‘Plażowej’ pojawiła się knajpa o wiele lepiej wykorzystująca potencjał designerskiego budynku przy warszawskiej plaży. Pantai to azjatyckie smaki z krótkiej karty podawane w pięknej oprawie. Wnętrze wypełniła elegancka zieleń i czerń oraz tropikalne motywy, które świetnie zgrywają się z surową drewnianą formą całego kompleksu Plażowej, piaskiem i nadrzeczną roślinnością. W niedzielne popołudnie zastaliśmy kilka wolnych stolików, co jest dla mnie znakiem, że jeszcze nie wszyscy odkryli to rozpieszczające wymagających klientów miejsce. Przewiduję, że za jakiś czas trzeba będzie z wyprzedzeniem rezerwować stolik, bo t a k , było nam w Pantai cudownie.

_XT13878_XT13872

Lemoniada cytrynowo-rozmarynowa, 12,00 zł

Przepyszna, nie za słodka, smakowicie rozmarynowa, bardzo orzeźwiająca i ratująca podniebienie przy ostrych daniach.

_XT13886 copy_XT13875   _XT13898

Malezyjska laksa wege (20 zł)

_XT13900

Chłodnik z ogórka i awokado, 16 zł

Zdecydowanie będę powtarzać w domu. Świeży ogórek i delikatne awokado zestawione ze liśćmi kolendry. Idealny. Dobrym rozwiązaniem było zamówienie jednocześnie z nim laksy, która smakiem curry i ostrością rozpaliła nasze podniebienia – dosłownie i w przenośni. Pyszna jak cholera, jednak dla nas tylko do zjedzenia w zestawie z chłodnikiem.

_XT13915

Bakłażan, bazylia szczypiorek, orzechy z woka, 22 zł

_XT13918

Krewetki w sosie pomarańczowo-chilli, 28 zł

Nigdy nie przepadałam za kolendrą, a w zasadzie zjadłam ją po raz pierwszy kiedy moi przyjaciele stworzyli Currygodne. Dorosłam jednak do momentu, w którym danie azjatyckie bez kolendry już nie jest tak dobre. Świetny sos, dostosowany indywidualnie do moich delikatnych kubków smakowych.

_XT13913_XT13905 copy

Biodynamiczne wino różowe z Francji, butelka 79 zł
Éric Texier Côtes du Rhône Chat Fou Rose, do kupienia w Winoblisko

Wina biodynamiczne to jeden z rodzajów win organicznych. Powstają bez pomocy środków chemicznych. Zarówno uprawy, winifikacja, jak i praca w piwnicy, wykonywane są w zgodzie z porami dnia, roku i fazami księżyca. Wino, które wybraliśmy zaskoczyło nas delikatnym smakiem bez cienia siarczynów. Jest idealne na upalne dni. Butelka została przez nas opróżniona w zaskakującym tempie.

_XT13883_XT13927

Kokosowa panna cotta z owocowymi sosami, 14 zł

Świetne, minimalistyczne podsumowanie azjatyckich doznań smakowych. Nic więcej nie potrzeba do szczęścia.

_XT13867

SUMA – Pantai to restauracja jakich mało. Spełniła moje oczekiwania w każdym calu. Obsługa przesympatyczna i pomocna, reagowała na każda potrzebę. Dania podane w prosty i elegancki sposób smakowały wyśmienicie. Każde z 5 wypróbowanych dań zachęcało do powrotu. Wciąż chcę jeszcze wypróbować sałatki, a także dania lunchowe. Lokalizacja świetna a wnętrze zachwycające. Oby tak zostało na zawsze.

photos taken by me & M with Fuji XT-1

You Might Also Like